Які газобетонні блоки вибрати: AEROC D300 чи AEROC D400?

Найпопулярніші газобетонні блоки для зовнішніх стін – товщиною 300 та 400 мм. Які вибрати? На наш погляд, звичайно ж 300 мм. Чому? Давайте розберемося.

Блоки UDK D400 товщиною 400 мм поширені декільком причин, але головні з них такі:
Багатьом виробникам технологічно зручніше випускати газоблок саме такої товщини.

На ринку готових типових проєктів заміських будинків 400 мм – стандартна товщина газоблоків. З огляду на це і багато авторів індивідуальних проєктів передбачають блоки такої товщини у своїх об'єктах.

Однак у газоблоків товщиною 300 мм цілий ряд переваг над своїми товстими побратимами. Почнемо з того, що одношарові (без утеплення) 300-міліметрові газобетонні стіни повністю відповідають сучасним вимогам щодо опору теплопередачі конструкцій. При цьому збільшення товщини газобетонних стін не дає відчутного приросту теплотехніки.

Немає й принципової різниці у міцності.У газоблоків навіть невисокої щільності D400 від AEROC при товщині 300 мм опорна здатність цілком достатня, щоб споруджувати з них вдома висотою 3 поверхи без бетонного каркаса, що несе. Тобто трохи більша міцність блоків тієї ж щільності, але товщиною 400 мм, не відіграє жодної ролі при виборі стінового матеріалу для малоповерхової будівлі.

Тим часом у порівнянні з «товстішими» аналогами газобетонні блоки товщиною 300 мм мають важливу перевагу: дозволяють знизити витрати на будівництво. Із чого складається ця економія?

Насамперед із вартості доставки та розвантаження. Особливість виробництва газобетонних блоків UDK – у тому, що палети, в які упаковують готову продукцію, мають різну висоту залежно від товщини блоків (при цьому довжина та ширина палет завжди однакова). Різниця помітна: в одну палету міститься набагато більше блоків, якщо їх товщина 300 мм.

Для споживача це означає помітну різницю у вартості доставлення та розвантаження.

Під час розвантаження доводиться оплачувати кожну палету окремо. Чим більше палет, тим дорожче розвантаження. Тобто за розвантаження 400 блоків замовнику доведеться заплатити більше, ніж за розвантаження того ж об'єму газобетону, але при товщині блоків 300 мм.

Ціна газоблоків завтовшки 300 мм нижче, ніж газоблоків завтовшки 400 мм. Плюс до цього витрата клею для більш тонкої стіни буде меншою. Кладочні роботи також будуть дешевшими. Блоки меншої товщини мають меншу вагу і тому менше навантажують фундамент, що у ряді випадків дозволяє заощадити на підземній частині будівлі.

Висновок очевидний: будівництво з 300 блоків дозволяє заощадити круглу суму грошей.
У газоблоків завтовшки 300 мм є й інші переваги над блоками завтовшки 400 мм:
При однакових зовнішніх габаритах будинок з 300-міліметрових блоків має більшу корисну внутрішню площу, ніж будинок з 400-міліметрових блоків.

Збільшена кількість палет з 400 блоками ускладнює завдання складування газобетону на ділянці. Відповідно до вимог виробника, на об'єкті палети потрібно встановлювати в один ярус на рівний горизонтальний майданчик, здатний витримати навантаження не менше 1 тонни на 1 м2. Більша кількість палет з 400 блоками вимагає розширення площі складування, а це часто проблематично.

Газоблоки завтовшки 300 мм важать менше, ніж газоблоки завтовшки 400 мм. А значить, мулярам простіше виконувати роботи кладки. В результаті швидкість будівництва будівлі зростає.
Але повернемося до різниці у вартості будинку. Загальні витрати на будівництво з 300 блоків менше, ніж з 400 блоків, і це серйозний аргумент на користь того, щоб вибирати саме 300-міліметровий газобетон. Тому має сенс спочатку проектувати заміський будинок під 300 блоки або купувати готові типові проєкти, розраховані на блоки такої товщини.

Якщо ж ви купили готовий проєкт, де використовуються 400 блоки, то вигідніше переробити його, звернувшись до професійного проєктувальника. Зміна товщини стін тягне за собою зміну всього конструктиву будівлі, а значить, перероблення проєкту забере час та гроші.

Але економія коштів, яку дає будівництво більш тонких блоків, виправдає ці витрати. Звичайно, є і резервний варіант: будувати з блоків, вносячи зміни в будівлю за допомогою будівельників. Але це великий ризик, що загрожує серйозними проблемами, і краще спочатку вкластися в перероблення проєкту, ніж зіткнутися з ними в процесі експлуатації будинку.

Але, щоб прийняти правильне рішення, який блок краще використовувати - звертайтесь до консультантів фірми Аероблок!

phone image
Зворотній зв'язок